piątek, 7 listopada 2014

Cukinie faszerowane pęczakiem i papryką

Dzisiaj coś dla jaroszy - kolorowe, pyszne, sycące i bezmięsne. Kasza pęczak, która w książce kucharskiej z 1970r. zapisana jest w formie 'pęcak', to moja ulubiona kasza, ponieważ oprócz manny, taką właśnie pamiętam z dzieciństwa, a gołąbki z pęczakiem według przepisu mojej mamy, to absolutnie fantastyczny danie. Pęczak wraca do łask, i dobrze, że tak się dzieje. Co prawda, nie ma w kuchni tak wielu zastosowań, jak kasza jaglana, ale w takiej wersji, jak te faszerowane cukinie odnajduje się genialnie.

Cukinie faszerowane pęczakiem i papryką

Receptura:
6 - 8 porcji

6 - 8 okrągłych niedużych cukinii
1 duża cebula
2 średnie czerwone papryki
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki kaszy pęczak
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
200g startego żółtego sera
1 łyżeczka pasty paprykowej
2 łyżeczki pasty pomidorowej
sól i pieprz
olej do smażenia

Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, obrany i posiekany lub starty czosnek. Podlej odrobiną wody, dodaj pastę paprykową i pomidorową, dopraw solą, pieprzem i duś do miękkości. Kaszę pęczak opłucz na sitku pod bieżącą wodą i gotuj 15 minut w osolonej wodzie. Ugotowaną i odcedzoną kaszę dodaj do paprykowej masy, dołóż posiekaną bazylię i w razie potrzeby dopraw. Odstaw do wystudzenia. Na sam koniec do przestudzonego farszu dodaj starty żółty ser (3-4 łyżki zostaw na wierzch) i dokładnie wymieszaj. Teraz umyj cukinie, osusz, obetnij górną część z ogonkiem tak, aby można było wybrać łyżeczką środek z pestkami. Do każdej wydrążonej cukinii nałóż porcję farszu, po czym wszystkie ułóż w żaroodpornym naczyniu, posyp pozostałym serem i zapiekaj przez 30 minut w 180*C / 355*F.

Najsmaczniejsze na ciepło.

Miłego dnia :)

Cukinie faszerowane pęczakiem i papryką


4 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią – ostatnio gościły u mnie placki Ala kartoflane z cukinii, więc tym chętniej skosztowałbym faszerowanej – dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam takie placki ziemniaczane, ale z cukinii jeszcze nie robiłam - koniecznie muszę to nadrobić :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Fantastycznie wygląda, aż prosi się o zjedzenie; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinię mogłabym jeść na okrągło ! Chętnie wypróbuję Twój przepis :) Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)